28 August 2011

Pregled mladih psov (PMP), 21.5.2011

Pa je prišel dolgo pričakovan dan za PMP (pregled mladih psov). Organizira ga Sekcija za hovawarte Slovenije, to je interni pregled mladih hovawartov iz lanskoletnih legel. Povabljeni sta bili dve gostji iz Avstrije. Gospa Sabine Kerschner je specialna sodnica za hovawarte, vzrejna sodnica,  marker  in hkrati tudi vzrediteljica. Druga gostja pa je bila mag. Elisabeth Kapsch, ki je v avstrijskem hovawart klubu odgovorna oseba  za vzrejo in ravno tako specialna in vzrejna sodnica.
Aston, Altea, Ares in Artos ex Horto Albo.
Zbrali smo se 21.5.2011 v Velenju, v kampu Jezero. Vreme in teren sta bila odlična za najine nove izkušnje in PMP. Prijavljenih hovawartov je bilo kar 23, od tega 5 Astonovih bratcev in sestric. Psi so bili stari od 8 mesecev do 1 leta.

Vsi smo s svojim kosmatincem posamezno stopali k sodnici, ki si je za vsakega vzela kar veliko časa.
Zares se je zelo posvetila, ga natančno pregledala, pretipala po celem telesu tudi rep in moda, določila je barvne oznake, dolžino dlake, barvo oči, skladnost telesa, gibanje, izmerili so mu tudi višino in obseg tace.
Tudi tebi bom dal lupčka, ne skrbi :)
Merjenje višine.
Obseg tace.
Sledile so vaje za oceno karakterja - akustična in vizuelna motnja. Nato tudi vaje s skupino ljudi ter igra z vodnikom in markerjem. Aston se je super odrezal in lepo igral s tujo osebo oz. z markerjem.
Igra z vodnikom...

...in z markerjem.
Vizualna motnja.
Igra z motnjo.
Navezanost na vodnika.
Za naju2 je bila to zelo dobra izkušnja, saj sva se veliko dodatno naučila. Prejela sem nekaj nasvetov, ki sem jih in jih še zmeraj upoštevam. Aston pa se je izkazal v svoji najboljši luči in kar mi je bilo najbolj pomembno, je vidno zelo napredoval od prvih učnih uric pa do PMP-ja.

Hvala organizatorjem in vsem udeležencem PMP-ja za čudovito izpeljano soborno popoldne. Še posebej pa najlepša hvala Tei Pavišič za odlične fotografije!

LP L&A

No comments:

Post a Comment