ASTON.

Nekaj podatkov o Astonu:
Pasma / Breed  Hovawart
Rodovniško ime / Name  Aston ex Horto Albo
Številka rodovnika / Pedigree number     SLRHw- 000228
Poležen / Birth  11.9.2010
Starša / Parents  Alessa vom Trakhengestuet x Tai Časov
Vzreditelj / Breeder  Tanja Bele Pavišič (SLO); psarna ex Horto Albo
Lastnik / Owner  Lana Fortuna
Plečna višina / Height  67 cm
Teža / Weigh 38 kg
Zobovje / Teeth  Popolno / Perfect
Barva / Colour  Črnorjava / Black and tan
Ocena kolkov / Hipps  HD A/A ; Norberg Olsson angle 109°
Šolanje / Exams  Mala šola, tečaj "meščana", BBH (95%)
Vzrejno dovoljenje / Breednig licence   Da, 10. 3. 2013 pri sodnici Katji Rožman / Yes
Razstavni uspehi / Show results  CAC Barje - zelo perspektivno, puppy BOB
 CACIB Bled - odlično 4
 CAC Samobor - odlično 1, PRM, junior BOB
 CACIB Šempeter - odlično 1, PRM
 CACIB Zagreb I - odlično 1, PRM, junior BOB
 CACIB Zagreb II - odlično 2
 CACIB Celje - odlično 1, PRM, junior BOB & BOB    
                              ~ Winter Winner 2011
 CACIB Ljubljana I - odlično 1, PRM, junior BOB
                              ~ jCH. SLO
 IHA Graz - prav dobro
 CACIB Zagreb II - odlično 2
 CAC SKVPM - prav dobro
Working-Dog


Aston je predstavnik pasme, ki je v Sloveniji dokaj redka. Skotil se je čudovitima staršema, Alessi vom Trakehnergestuet in Taiu Časova.
Alessa vom Trakehnergestuet
Tai Časov
Kot peti skoten mladiček v leglu je zastopal samčke, ki so bili v veliki manjšini (3:6). Že kot mladiček je bil v leglu živahen, radoveden in nagajiv, kot mi je povedala vzrediteljica.
Na sprehodih ga ljudje zaradi nepoznavanja pasme večinoma označijo za mešančka ali pa rotvajlerja, kakšen tudi za prinašalca, itd. Takih idej/mnenj/vprašanj sem se že navadila, zato preprosto rečem, da gre za posebno nemško pasmo in se izognem enim in istim dodatnim vprašanjem.
Ker so bili ti psi vzrejeni z namenom čuvanja posesti/hiše imajo ta nagon še vedno v krvi. Aston je čudovit in dosleden čuvaj. Laja zelo redko zato smo se že navadili, da ko zalaja se nekaj dogaja okoli hiše. Nalaja vsakega prišleka, ki stopi na "njegovo" dvorišče. Ko spozna, da je vse v redu se odmakne vendar vseskozi spremlja dogajanje ter gibanje »tujca«.

Malo šolo sva opravljala v KD Domžale, sedaj pa tečaje nadaljujeva v ŠKD Bajka. Sedaj nama gre res odlično, Aston zelo hitro obvladuje vaje zato napredujeva vsako uro. Vse vaje vadiva tudi doma in na njemu motečih krajih. Najbolj mu gre od »tac« vaja "prosi" :). Dominantnost je lastnost, ki se pri njemu zelo odraža in samo dopolnjuje njegov samosvoj karakter.

Aston obiskuje tudi razstave. Na prvi razstavi se je lepo odrezal in ni pokazal, da bi mu bilo neudobno med vsemi psi. Zato sem se odločila, da bova skupaj nadaljevala razstavljanje, ki nama obema pomeni vedno nov izziv in samopotrditev. Razstave kot take, so za naju poučne saj se najine izkušnje z vsako razstavo povečajo in preizkusijo najino zaupanje.
Najin prvi zadani cilj je narediti B-BH tečaj in nato se bom odločila kaj naprej. Če bo Aston kazal še veselje do dela, se bova mogoče preizkusila v rally obidiencu (RO) ali pa v tečajih IPO. To so sicer megleni cilji, upam pa, da se bodo uresničili.

Aston je super pes z trdnim in »trmastim« karakterjem (»kakšen lastnik - takšen pes«).  Njegova konstrukcija je močna. Kakorkoli že, je prijazen in super prijatelj in ne nazadnje tudi družinski član. Nepogrešljiv sopotnik, ki ga lahko vzameš s seboj kamor želiš.LP L&A