07 June 2015

Pasji šampon; nagradna igra

Astona sem skopala z domačim šamponom, narejenim v petih minutah. Za recept in dodatne informacije klikni "Preberi več".


Danes sem se odločila Astonu pomagat pri prenašanju te grozne vročine. Prva oziroma osnovna stvar je, da psa na te vroče dneve dobro prečešemo ... tudi po repu (čeprav se hovawartov naj ne bi česalo po repu). Astona po repu sčešem približno 2x na leto. Prepričana sem, da je tudi iz dlak na repu potrebno odstanit vso odmrlo dlako, zimski puh, umazanijo in jo s česanjem tudi prezračit.

Aston in njegova odvečna prtljaga
Po česanju sem šla na hitro pripravit domači šampon. Doma smo začeli sami izdelovati razne kreme, mehčalce, balzame za ustnice, čistila ... vse z dodatki eteričnih olj. Tudi boja proti muham, komarjem in podobnega marčesa smo se lotili na bolj naraven način. Eterično olje Terra Shield (znamka doTERRA) je mešanica večih olj in je popolnoma naravna zadeva za tovrstne "tegobe". Lahko se uporablja za ljudi in za živali. Vsekakor vredno nakupa!
TerraShield®  (Outdoor Blend) is an all-natural formula of citronella, cedarwood, and a blend of 11 other therapeutic-grade essential oils blended in a base of pure fractionated coconut oil. A primary function of essential oils in plants is protecting against insects and other predators. Unlike other products that contain synthetic and toxic chemicals, TerraShield is a natural approach to managing exposure to biting insects. TerraShield's fresh, light citrus smell is wonderfully invigorating and can be used safely by everyone in the family. One application provides coverage that lasts up to 6 hours. (http://www.doterra.com/#/en/ourProducts/essentialOils/proprietaryBlends)

Za šampon (40kg pes) potrebujemo:
  • 250ml destilirane vode (lahko tudi samo prekuhana vodovodna voda)
  • 100ml šampona na osnovi olja in z dodatkom vitamina E (jaz imam Balea Bath šampon, kupljen v DM)
  • ena velika žlica 70% alkohola (etanol)
  • 5 kapljic eteričnega olja Terra Shield
  • 20 kapljic eteričnega olja Limonine trave (tudi ta naj bi deloval proti insektom)
  • 20 kaplic eteričnega olja Lavande/Sivke
  • 0,5L plastenko

Ko imamo sestavine na kupu, zmešamo žlico alkohola in eterična olja v posebni posodici. Odmerimo vodo in šampon, zlijemo v plastenko. Nato dodamo še eterična olja in to je to! Potrebujemo manj kot 5min za pripravo. Pred uporabo ne pozabi pretresti mešanice.





Psa skopamo tako kot z vsakim šamponom. Dobro izperemo in doma imamo "novega" psa. Čeprav je moker ne smrdi po tistem značilnem, vsem dobro poznanem, vonju "mokrega cucka". Vonj tega šampona je naravnost čudovit!
Moker "cucek"


Glede eteričnih olj. Eterična olja, ki so kupljena v navadnih trgovinah so zelo sintetična in kemično pridobljena. So kratkotrajna in znajo razdražit kožo. Zato priporočam, da eterična olja kupite pri doTERRI ali prek http://www.tovarnaorganika.si/ (torej, v malo bolj specializiranih trgovinah). Ko enkrat nakupite vse potrebno imate e. olj zagotovo dovolj za vsaj 2 leti ;) 

Ko se dlaka po kopanju dokončno posuši, vam zagotavljam, da dobite svilnato, gladko in dišečo dlako. Na instagram (@lucky.lamb) sem objavila video Astonove sijoče dlake. Poleg lepe, dišeče dlake je pes hkrati zaščiten pred zunanjimi zajedalci. Seveda, če se pes veliko valja po travi (tako kot Aston) in se kopa v vodi, je dobro obnoviti zaščito z naslednjim:

  • 100ml destilirane vode, 5 kapljic Terra Shield in po želji še 5 kapljic drugega eteričnega olja - zlijemo v šprico in preden greste na sprehod, popršite po oblačilih in psu. Pa imate naraven, dišeč repelent proti klopom za vas in za psa.
  •  Na ovratnico 1x na mesec kapnete 2-3 kapljice Terra Shield.



Odločila sem se narediti tudi prvo nagradno igro. Vse kar morate narediti je, da se "pofočkate" pod objavo v komentar. Napišite kaj o svojem štirinožnem prijatelju (/prijateljih, če jih imate več) in se podpišite z vašim imenom in imenom vašega psa. 10.6.2015 bo med vsemi sodelujočimi Aston izbral nekoga, kateremu bom potem poslala moj domači šampon, da ga še sam preizkusi. 


Si za?

12 comments:

  1. Anonymous08 June, 2015

    :) fajn ustvarjalnice :)
    Uživajta v poletju z Astončkom <3
    Pozdravčki od črnih punc ;)
    Eva

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eva hvala za sodelovanje! Aston pošilja pozdravčke nazaj, v upanju da puncam kmalu tudi sam potala lupčke! <3

      Delete
  2. Anonymous09 June, 2015

    V pricakovanju seltija.
    h.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hana, hvala za sodelovanje! Ko ga dobiš, ga pridem prečohat ... nujno!! :*

      Delete
  3. Anonymous10 June, 2015

    Uuuu, šampon pa hovi - to je pa treba nujno sprobat :)
    midva bi, midva bi, midva bi melaaaaa :)!

    Katja in Hektor

    ReplyDelete
    Replies
    1. Katja in Hektorček hvala za sodelovanje in da naju spremljata na blogu že kar nekaj časa! Bo pa hovawartska naveza kmalu intervjuirana (nisem pozabila!) tako da, ostanita v pripravljenosti <3

      Delete
    2. Anonymous16 June, 2015

      Hektor komaj čaka, da bo v centru pozornosti ;) (kot da ni vsak dan :) ).
      In ja, vešda, kako je s familijo, pa morva bit na tekočem, zato pa pridno spremljava blogec, ki je fantastičen :)! Se mi zdi, da Astona poznam že kot mojga bučmana :)!

      Delete
  4. As ze drzi tacke, da bo morda izzreban in bo imel taksen disec kozuscek kot Aston :-)
    Anja in As

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anja in As hvala tudi vama za sodelovanje! Upam da se As ne valja tako kot Aston, da bo vonj čim dlje ostal na kožušču :D

      Delete
  5. Anonymous10 June, 2015

    Komaj cakava, da poskusiva sampon!
    Tjaša in Mika

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tudi vama hvala za sodelovanje! :D upam da Miko kdaj tudi osebno spoznava :)

      Delete
  6. Tako, čas se potekel. Zbralo se vas je lepo število tistih, ki želite šamponček, in eden ga bo tudi dobil. :) Nagrajenec bo znan v naslednji objavi :) <3 pasji pozdravčki od Astona

    ReplyDelete