18 December 2011

CACIB Celje, 17.12.2011

Bilo je sobotno popoldne. Mrzlo in oblačno. A za naju prav posebno.
17.12.2011 se je na Celjskem sejmišču odvijala že 15. mednarodna razstava psov vseh pasem CACIB Celje oz. Winter Winner. Prijavljeno je bilo samo 805 psov od tega jih je bilo le 326 iz Slovenije. Hovawarte je predstavljalo 6 predstavnikov, 2 iz tujine.
Prihod na prizorišče ni bil kaj preveč vzpodbuden. Pred okencem za potrditev prijave se je trlo ljudi, vrste so bile dolge. Celo tako dolge, da ljudje do 10 ure niso prišli v razstavni prostor, zato se je ocenjevanje začelo z eno urno zamudo - ob 10h.
Ko smo potrdili prijavo smo se odpravili na pustolovščino iskanja ringa 4. Ker je hala L dvonadstropna, vodijo v drugo nadstropje dolge stopnice. Aston je prvič hodil po takih dolgih, visokih in drsečih stopnicah. Prvič je skoraj plezal, a ko je šel drugič je bilo veliko bolje.
Po najdbi ringa smo se ob njem utaborili. Čakali smo 2 uri, da smo prišli na vrsto, čeprav je bilo samo 13 psov pred nami. Aston je bil v razredu mladih (9-18 mesecev) in dobil je to čast, da je odprl ring hovawartom. 
Končno pokličejo najino kataloško številko 249. Hitro pritečeva v ring kjer je sodil zelo znan kinolog g.Miroslav Zidar. Najprej sva z Astonom odtekla 2 kroga, da je sodnik videl gibanje. Ko sva prišla pred sodnika, sem Astona postavila v stojo. Bil presenetljivo priden in je stal na miru kar nekaj minut, kljub temu, da ga je sodnik dobro in natančno pregledal in pretipal. Aston se ni preveč obremenjeval z dotiki sodnika. Sodnik je imel s seboj tudi majhno piskajočo stvar, s katero je popiskal, da bi videl pravilno nastavljena ušesa.
Pozornost...
Piskajoča stvar v sodnikovi roki...
Pregled zob, trupa in hrbta...
Nato je sodnik narekoval opis, ko je končal mi je podal roko in rekel: "Odlično!".
Odšla sem vsa vesela iz ringa. Aston je dobil goro priboljškov (sira). Zadovoljna sem bila z njim, ker se je v ringu super odrezal. Bil je res priden in ubogal me je na prvo besedo. Ni bil nemiren, ni skakal in ni se umikal sodiku (tuji osebi). Nato so se predstavili tudi drugi hovawarti. Kmalu sva bila spet poklicana v ring za dodelitev nasloba BOB (Best Of Breed - Prvak Pasme). Najina sotekmovalca sta bila starejša hovawarta, v razredu odprtih in prvakov. Jaz sem bila rahlo šokirana, da sva prišla tako daleč, ker tega sploh nisem pričakovala. Bila sem sproščena, ker sem nekako predvidevala da bo BOB osvojil starejši samec. A po teku krogov in po težki odločitvi je sodnik "BOB naslov" podelil Astonu!!! Ja, Astonu. Jaz sem bila čisto v šoku, ker je zelo nenavadno da mlad hovawart zmaga starejše samce in samice. Bila sem tako ponosna in vesela, da se ne da opisati z besedami.
Tek za BOB naslov...
Jaz šokirana, Aston pa vesel!
...veselje...
...veselje...
Astonova končna ocena: odlično 1, PRM, junior BOB & BOB.
Ocenjevanja še ni bilo konec. Nato sva čakala še 3 ure, da sva se predstavila v BIS ringu (Best In Show). Čeprav nisva stala na stopničkah, sva dobila 2 medaliji!
Zahvaljujem se vsem za vso podporo! 
Hvala za fotografije Gaji Poeschl in Lei Homar.
__________
Na koncu bom še nekaj dodala. Velik plus razstav je socializacija. Veliko psov na enem mestu, veliko hrupa, ljudi, tudi recimo kakšne stopnice, dvigala. V Celju sem lahko z Astonom odšla prvič na dvigalo. Po navadi so psi v njih nezaželjeni. Aston se je sprva malo bal, a sem ga prepričala in sva se skupaj odšla vozit. Astonu se je v dvigalu zdelo zelo zanimivo, zato ga na koncu sploh ni hotel zapustiti. :)

LP L&A

No comments:

Post a Comment